kocsmaszociológia

A kocsmárosnak nagy hatalma van. Különösen vidéken, ahol nemigen válogathat az ember ivóhelyek között: ami van, annak kell jónak lennie. Természetesen nagyvárosokban is, vannak kedvec helyei a polgárnak, hiszen nem váltogatjuk azt, mint a fehérneműt. Régóta töröm a fejem (és persze sikerült rengeteg saját élményt is szereznem) a kocsma irányító, szervező és segítő szerepén.

Hogy is van ez? Legyen az idős vagy fiatal, de mindenki került már kapcsolatba kocsmával. Esetleg többször is, sőt vannak olyanok, akik napjaikat, napjaik egy részét töltik ott, társasági életet élnek, mindennapjaik történéseit ott beszélik meg. Hírek, információk bőséges tárháza ez. Ha vidéken eltévedsz és szeretnél valamit, vagy valakit megtalálni, bizonyos lehetsz benne, hogy ott útba igazítanak. A kocsmában rend van és kőkemény szabályok uralkodnak. Nem írják, de mégis tudják, hogy ki fizette a nagykört előző este, ki ma a soros, kinek van fizetése és abból mennyi az, amit még illendő elinni, amiért talán otthon megússza a szokásos fejmosással, hogy aztán reggel sűrűn fogadkozzon, hogy soha többé és különben is józan útra tér mától.

A kocsmáros mindent tud, jól informált és jobb helyeken gyűrött fehérköpenyt visel, akár egy orvos, vagy kémikus, aki a csodás gyógymódok tudója, mámorok keverője. Képes szabályozni az életet, hiszen ha nincs pénzed, akkor hitelt nála esdekelsz, ha nagyon részeg vagy, már nem szolgál ki és problémás családi ügyeidben is fordulhatsz hozzá  jó tanácsért. Szuprvízorként hallgat, figyel és egyengeti dolgaid, vagy  éppen mediál két harcias fél között. Bankár, aki fizetésig kamatmentes hitelt ad. Szociális nappali intézmény vezetője, amely jellegét tekintve olyan mint egy melegedő, tanácsadóhely, sokan téli hidegben egy-egy kisfröccs mellett itt ücsörögnek, spórolva így is a fűtésszámlájukból.

Munkák szerveződnek ott, hiszen, ha csak segédmunkásra van hirtelen szükség, elég betérni a kocsmába, mindjárt akad egynéhány jelentkező, aki ezer forintért, egy doboz cigiért, no meg a munka végén - mint a kocsmai kifizetőhelyen történő - kötelező pálinka meghívásért cserébe elvégzi a feladatot.

Érdekes világ a kocsma, érdemes elfigyelni az ott ücsörgő embereket, akik gyakran már  csak félszavakból is megértik egymást, ha kell kisegítik egymást és működik a szolidaritás élménye. Hogy konfliktusforrás? Hát persze és egyben hatékony konfliktuskezelési tecnikákkal: egy-egy pofon gyorsan jelzi a határsértést. Ha valakit esetleg kitiltanak, mert a kocsmaközösség - a kocsmák népe - méltatlannak talált az ittlétre, az bizony keserves napokat él át,  amíg csak nem sikerül egy új kocsmába beilleszkednie.