Ilyen a boksz (1.)

Vannak akik kifejezetten nem szeretik, szélsőségesen durvának tartják, úgy vélekednek ilyet csak primitív és  buta emberek művelnek. Viszont szép számmal akadnak hódolói, akik fejből sorolják a nagy bajnokok neveit, figyelemmel követik az eseményeket és sokan művelik is ezt a sportot. Én komoly önismereti módszernek is gondolom, az önfegyelem és a higgadtság gyakorló terepének, amely egyszerre fejleszti a testet s a szellemet.

Több éven keresztül egy vidéki bányász klubban püföltem a zsákot, árnyékoltam, kesztyűztem és néhány veresenyen is kipróbáltam magam. Szerettem a zsákok ritmusos puffogázást,  az edző szűkszavú kérlelhetetlen utasításait, a  verejtékszagú hangulatot, a kopottas szerelést. Sokat köszönhetek neki, kíváló jellemformáló, tisztességre nevelő sportnak tartom.

Mire alapozom ezt? Az alapelv ugyanaz, legyen az profi, vagy amatőr: azonos feltételekkel, nyilvánosan és egy bíró vezetése mellett küzdenek egymással a felek. A ring  és a kesztyű mérete adott, meghatározott  időtartamban (menetben) pontosan betartandó játékszabályok alkotják a kereteket. Övön alul nem lehet ütni, segédezközt nem lehet használni és kiszámolják a megroggyant, harcképtelen versenyzőt. Két hasonló korú és súlyú ember nyilvános viadala. Van ennél igazségosabb? Aki vét a szabályok ellen súlyosan megbüntetik, akár le is léptetik a másik javára.

Persze nem könnyű higgadtnak maradni, pedig a lényeg ez: fájdalmat okozol és fájdalmat okoznak neked, ezt kell máltósággal viselni, válaszolni rá és csak néhány perc, néhány menetnyi idő áll rendelkezésre, hogy bizonyítsd, te vagy a jobb, te vagy a bajnok. Mennyi-mennyi felkészülés előzi meg ezt, mennyi gyakorlás, fájdalom és lemondás! Nagy akaraterő szükséges! Sokszor tényleg fejben dőlnek el a dolgok, aki dühös lesz, indulatos, és a bosszú vezeti az bizony képtelen figyelni másra,  képtelen higgadt fejjel bokszolni és csak idegesen rohan mint a cséphadaró, az könnyen rajtaveszt.

Hogy veszélyes-e? Persze, de csak annyira, mint az élet lehet veszélyes, ha kimozdulunk a szobánkból és közlekedünk, egyébként meg a szabályok betartása (amely egyik lényege,  amiben nincs pardon) az egészséget is védi. Egyszerre show - milyen látványos tud lenni egy-egy bajnok bevonulása,  vagy a meccseket megelőző verbális csata - és hatalmas üzlet is egyben, ahol már nem a ring szabályai uralkodnak. (Viszont nem tudom ki-hogyan van vele, emancipáció-ide vagy oda, én nem kedvelem a női bokszot, nem okoz örömet, a látvány nem hoz izgalomba.)

Bizony, különös világ a ring világa: lehetsz alacsony vagy magas, izmos, vagy inas, gazdag vagy szegény, a ringen belül nincs hazugság, a dolgok színtiszta valójában láthatók,  ahol magadra és tudásodra vagy utalva, itt nincs mellébeszélés  és  amikor jelez a gong, mert kezdődik a menet, rövidesen úgyis minden kiderül.  Szóval nagy alázat és kitartás szükséges, egy lehetőség, egy vérrel-verejtékkel férfias önismeret, hogy megtapasztald testi-lelki határaid, ezeket kulturáltan, intelligens ember módjára gyakorold. Nekem ilyen a boksz. (tovább: Boksz 2.)

Címkék: boksz