valóban ez a világ?

Na itt egy rossz jó hír, ennél jobb már nem is lehet, erre te is tutira felkapod a fejed, ugyanis az RTL Klub bejelentette, hogy újra indul a Való Világ!

Nem akarom játszani a nagy értelmiségit és meg kell, hogy mondjam az első széria jól odaszögezett a fotelhez, szájtátva bámultam az eseményeket, mint oly sokan mások,  de aztán a következő sorozatokat szerencsésen megúsztam kemény akaraterővel amiben a tévé hiánya volt segítségemre. Nos, most könnyen mondanám azt, hogy mekkora tapló, aki ilyen népbutító baromságot kukkol bámul, de van néhány szempont, amin érdemes gondolkodni (annak ellenére, hogy én sem támogatom az ilyen jellegű műsorokat.)

Sok embernek egészen egyszerűen nincs más lehetősége, egyfajta illúzióban él ilyen sorozatok segítségével,  ez segíti a mindennapi szürkeség megélését, nincs pénze szórakozni, ez a legolcsóbb számára, ráadásul jól összetartja a családot, a munkahelyi kollektívát és kiváló beszédtéma (Majkára vagy Okira szavazzunk, esetleg Ágikára satöbbi).  Sokan meg nem is tudják, nem tanulták meg otthon annak idején, hogy más módja is lehet a szabadidő kellemes és hasznos eltöltésének, aztán szemrebbenés nélkül benyelik amit eléjük raknak. Sokaknak meg nincs más társaság mint a tévé és az általa nyújtott lehetőség jelenti a köldökzsinórt a külső világ felé. Szóval egyszerre anyagi, kulturális, szocializásciós és kommunikációs kérdések lehetnek a háttérben, ezek sokszor olyanok amibe beleszületünk, strukturális okok és erre érzett rá a média, ezt használja a saját üzleti szempontjainak megfelelően. Persze ezzel senkit nem akarok felmenteni, hiszen létezik egyéni felelősség és a médiáról  most nem is beszéltem, de azért ez árnyaltabbá teszi a képet. Aztán érdekes kérdés még maga az ötlet, hiszen a VV sorozat nem nem olyan szokványos, mint például a Barátok közt, ahol mindenféle jött-ment színészek szerepelnek, hanem itt élő kukkolás zajlik, már-már magad is részesévé válhatsz az eseményeknek, szinte olyan hogy azt hiheted ez akár veled is megtörténhet, sőt meg is van az esély, hogy te is celebbé válj, mint a nép egyszerű gyermeke a népmesékben.

Szóval nem könnyű ügy, a média ezt bassza teszi elénk és most hőböröghetnék, hogy mekkora szemétség mért nem adnak mást, meg ilyenek, de hát piacgazdaságban élünk, minden eladó és mindenre találnak vevőt is. A kereskedelmi média meg úgy érzi a negatív társadalmi jelenségek (elmagányosodás, elszegényesedés, értéknélküliség stb) megoldása nem az ő ügye, oldja meg valaki más, amazok meg visszamutogatnak és semmi sem történik, nos szerintem ez a való világ.